Skladování zeleninky

19.08.2024

Pamatujete si na své první microgreens? Kdo z vás pěstoval jako malé děti řeřichu? U nás doma se řeřicha pěstovala hlavně na jaře, když se tenčily zásoby uskladněné zeleniny, která byla vypěstována v sezóně. Technologický postup vypadal takto: na polystyrenový podtáček od kuřete (který se samozřejmě nikdy nevyhazoval, je to přece užitečná věc!) navrstvili jsme vatu, navlhčili ji a na ni posypali semínka. Pak už jen stačilo čekat, až se začnou klubat. A to se dělo velmi brzy, řeřicha je jednou z nejrychlejších klíčových rostlin – za 3-4 dny už

Podávala se na chleba s máslem, případně se sypala na talíř k polévce. Dodnes si tu chuť pamatuji, ai přes množství různých druhů microgreens je pro mě řeřicha jednou z nejchutnějších. Vždy mě bavilo si ji samotnou stříhat a dávat na chleba – to ostatně bavilo všechny děti. Ne vždy je to ale žádoucí :-)

V současnosti doma používáme dvě varianty. Zeleninu, kterou používáme na pečivo téměř denně, skladujeme na dřevěných podtáccích s drážkami. Uchováváme ji v lednici a když děti naservírují na stůl, připravují kromě másla, šunky a sýrů také tácek se zeleninou. Zeleninu, která se na pečivu tak dobře hodí, stříháme a skladujeme v obyčejné zavařovací sklenici. K našemu překvapení takto vydrží až dva týdny krásně čerstvá. Stejně tak ji lze uchovat v zip sáčkách nebo plastových boxech na jídlo, mně ale vede sklo. Jsem nadšená sběratelka různých sklenic, ať už tvarů nebo velikostí. Jedna se hodí na dvojité espresso do auta, jiná na vývar do mrazáku, další na kombuchu a další na zbytek snídaňové ovesné kaše na sváču sebou.

Se sklenicemi se nebudete muset bát, že vám je někdo nevrátí, jako tomu bývá u plastových krabiček! A navíc většina sklenic pasuje na jedno ze tří velikostí víček, což je výhoda oproti plastovým boxům. 😄 Nutno podotknout, že můj sběratelský koníček naráží na úložné úložné prostory. Obecně je to u nás doma často diskutované téma, protože můj muž se snaží mé skleněné zásoby potají redukovat. Dokonce jednou argumentoval tím, že ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo prohlášení, že někdo úmyslně zadržuje velké množství skleněných nádob.

Jaký způsob skladování je tedy nejlepší? Nejlepší jsou všechny stačí si vybrat a vyzkoušet.


Skladování v nádobě

  • Připravte si nádobu: Vyberte si čistou a vzduchotěsnou.
  • Připravte microgreens: Sestříhejte microgreens na délku.
  • Vložte do nádoby: Jemně vložte microgreens do nádoby, aby se v ní volně usadily (nehutněte je).
  • Uchovávejte v chladu: Uzavřete nádobu a uložte ji do lednice.

Takto rostlinky vydrží čerstvě minimálně 7 dní.

Skladování na pěstebním médiu

Dva způsoby skladování rostlinek:

A) Jednodušší způsob – skladování v lednici:

  • Zpomalení metabolismu: V chladu se metabolismus rostlinek zpomalí, takže nerostou a nepijí.
  • Vlhké prostředí: Stačí lehce vlhké médium a s podtáckem nebo talířkem vložit do lednice.

B) Složitější způsob – skladování na denním světle:

  • Pokračující růst: Rostlinky pokračují v růstu a každý den pijí.
  • Správná vlhkost: Je nutné hlídat vlhkost substrátu. Neměl by být příliš mokrý ani suchý.
  • Osvětlení: Rostlinky nesmí být vystaveny přímému slunci a ani stín jim nedělá dobře. Nejlépe jim je tedy na parapetu hned za oknem, jen pozor na to přímé slunce.

V obou případech lze takto uchovat zeleninu minimálně 7 dní.